Muutoksen aikaa

Kevät lähestyy, niin myös uuden kaipuu.

Miehelleni se tarkoittaa autokuumetta, uuden ajoneuvon etsintää ja käytettyjen katsomista. Minulle se on vanhan uudeksi tuunaamista.

17 vuotta hyvin palvellut, ehjä ja toimiva keittiö rupesi tuntumaan tunkkaiselta kevään kirkkaassa valossa. Siis tuumasta toimeen. Ovet irti, lakkakerroksen kevyt hionta, kerros praimer sealeria, kaksi kerrosta Vintage Paint -kalkkimaalia ja kertaalleen saman tuotesarjan mattalakkaa. Ovet takaisin paikoilleen ja keittiöremontti valmis!

Yläkaapistoon valitsin sävyn warm grey ja alakaappeihin french grey. Pikkulaatikot saivat kukin oman ihanan pastellisävyn. Kyllä taas kelpaa!

 

Tammikuinen hämärän hyssy

jouluruusu

Tammikuussa on aikaa tehdä suunnitelmia uudelle puutarhakaudelle. Valon määrä lisääntyy hitaasti ja antaa toivoa tulevasta kesästä. Ensimmäiset siemenluettelot kolahtavat postilaatikkoon. On mukavaa selailla ja suunnitella istutuksia.

Kevään ensimmäiset kukkijat saapuvat kaupalle tuoden kevään sanomaa. Vielä ei ole kiire. On aikaa ihailla kukkien mahtavia yksityiskohtia, luonnon omaa taidetta.

Seurata taimien kasvua. heidin_pojat

Oivaltaa uusia asioita.

Oppia olemaa ihminen ihmiselle.

Muistaa taas tärkein – läsnäolon voima.

Antamalla aikaa läheisille, antaa jotain sellaista pysyvää, joka ei häviä koskaan. Samoin on puutarhassa. Istuttamalla puun, osoitat luottavasi tulevaisuuteen. Jätät samalla jotain, josta sinut muistetaan jopa sadan vuoden kuluttua.

Omalla pihamaallani kasvaa yli sata vuotias omenapuu, jonka istuttajasta usein kerron lapsenlapsilleni. Ilman tuota puuta moni tarina olisi jäännyt kertomatta. Minulle puu kertoo elämän jatkuvuudesta ja siitä, että kaikki materia ympärillämme on häviäväistä. Vain antamamme aika luo jotain pysyvää.

Kauniissa puutarhassa on ravintoa kaikille aisteille luomassa muistikuvia rakkaillemme.

Joulurauhaa

 

Sunnuntaiaamut, sininen hetki, kynttilän valoa, hiljaisuutta, rauhoittumista, voimien keruuta alkavaan kiireiseen ajanjaksoon.

Hetken rauhoittuminen omassa kodissa, yksinkertaisten asioiden ympäröimänä. Ilolla jaksan taas jatkaa työntäyteisellä, mutta niin mielenkiintoisella alalla.

joulurauhaa2

Joulun odotus

talvikranssi

Joulumieli tulee tutuista tuoksuista ja tuntemuksista. Joka vuosi marraskuun loppupuolella tulee innostus sitoa kransseja havuista, sammaleista ja muista luonnonmateriaaleista.

Tutut tuoksut ja havujen karheus kädellä nostattavat joulumielen. Luonnon antimien yksilöllinen kauneus hivelee silmää ja käsillä tekemisen ilo valtaa mielen.
– Mahtavaa saada tehdä työtä josta nauttii!

Hitaasti hyvä tulee

 

14961477_1305797472785405_1341610662_n

Lumi peitti puutarhan. Onneksi sato on korjattu talteen. Sisällä leijuu yön yli nostatetun pataleivän herkullinen tuoksu. Yksinkertaiset asiat ovat parhaita. Leipää, punasipuli- chutneya, pitkään kypsytettyä balsamikoa ja tryffelioliiviöljyä, ripaus pippuria ja suolaa. Nam, näistä on hidas sunnuntai aamu tehty.

Läsnäolon voima

14914863_1305796786118807_2088483133_n

Pyhäinpäivän askareita tehdessäni ajatus karkaa edesmenneisiin rakkaisiin. Mamma ja pappa olivat lapsuusaikani lähimmät aikuiset. Ah, kuinka elämä oli yksinkertaista ja selkeää. Aamut alkoivat kaurapuurolla ja mustikkakeitolla. Lounaaksi oli aina läskisoosia ja perunaa. Saunassa käytiin lauantai-iltana. Elämä oli arkea, jossa aikuiset olivat aina läsnä ilman laatuaikaa; puuhailivat omia hommiaan ja lapset omiaan. Niistä varhaislapsuuden ajoista olen omat arvoni rakentanut. Tärkeintä, mitä voin omille lapsilleni ja lapsenlapsille antaa, on yhteinen aika. Siispä kiitos mamma ja pappa! Sytytän teille kynttilän. Olette mielessä arjen yksinkertaisissa askareissa.

Aamutunnelmia

aamu

Herään aamuhämärissä. Talo on vielä hiljainen. Kahvikuppi kädessä astelen ulos vilvoittelemaan syksyiseen väriloistoon. Sinisiä tikkaita pitkin kapuan vinoon kotivaahteraan ihastelemaan luontoäidin väripalettia. Puutarhasta kerään kimpun inspiraation lähteitä kukkikselle. Sitten ilolla palvelemaan ihania asiakkaitamme. Ei hassumpi päivä!

Oman maan herkut

rosamunda

Syksyn väriteema toistuu keittiössä

Puutarha on vielä pullollaan makuja, tuoksuja ja kauneutta. Oman maan rosamundasta loihtii kädenkäänteessä herkulliset uunilohkoperunat. Mausteeksi sopivat täydellisesti puutarhan yrtit: timjami, rosmariini, sekä mäkimeirami. Myllystä lisäksi ripaukset mustapippuria ja suolaa, sekä kostukkeeksi oliviöljyä. 225 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ja herkku on valmista nautittavaksi rakkaiden seurassa. Elämä on parasta itse tehtynä!

Syksyn värit

kranssi

Syksy tuo mukanaan upeat värit!

Hehkuva oranssi, munakoiso, ruskea, keltainen… Syksy tuo väripalettiimme ihania mausteisia sävyjä. Tässä muhkeassa kranssissa on käytetty mm. vaahteranlehtiä, hortensiaa, ruusunmarjaa, maksaruohoa ja ruusua. Talveen valmistautuvasta luonnosta löytyy vaikka mitä keräämisen arvoista!