Puutarha

Nummelan tila ja puutarha

Nummelan tila on seisonut ylväästi yli 100 vuotta samalla paikalla. Tilan pihapiiri on muokkautunut vuosien varrella hyötypuutarhasta monimuotoiseksi pihapiiriksi. Päärakennuksen ympärillä on omenatarha, puutarhamaja, runsaita istutusalueita, sekä kaksi erityyppistä kasvihuonetta. Puutarha on rakennettu olemassa olevia puita ja ympäristöä kunnioittaen.

Tilan vanhin omenapuu on yli 100-vuotias Virtas omenapuu, joka edelleen tuottaa hyvää hapokasta isoa omenaa. Virtas-omenasta saa tehtyä hyvää kirpeää omenahilloa.

papan-puutarha2
Pilvenkulman puutarha

Tilan toinen metsäinen puutarha sijaitsee pellon toisella puolella ”pilvenkulmassa”. Puutarhaa on 30 vuotta sitten aloitettu rakentamaan olemassa olevaa puustoa säästäen hiekkaisen ja happaman maan ehdoilla. Pihaa raamittaa jykevät 100-vuotiaat hongat, joiden kainaloon on muodostunut luontaisia istutusalueita. Osa nurmialueesta on pikkuhiljaa muuttumassa niittymäiseksi alueeksi. Puutarhaan on istutettu erilaisia havuja, happamassa maassa viihtyviä alppiruusuja sekä hortensioita. Pieni metsäpuutarha muotoutuu luontevaksi jatkoksi puutarhan kokonaisuutta. Metsäpuutarhaan on istutettu 25 vuotta sitten runsaasti jalopuita, joiden suojassa kasvaa monimuotoista aluskasvillisuutta.

Lampipuutarha
Lampipuutarha

Lampipuutarha sijaitsee peltojen välissä kulkevan ojan uomassa. Peltojemme halki virtaa valtaoja, jonka pohjassa on paljon lähteitä. Noin 25 vuotta sitten kaivoimme lammen lohien kasvatusaltaaksi. Nykyisin lampi toimii virkistyskäytössä ja sen reunoille on muodostunut monilajinen suojavyöhyke luonnonkasveista. Laji kirjoa ja luontaista varjoa tuomaan olemme istuttaneet alueelle veden äärellä viihtyviä puu- ja ruohovartisia kasveja. Lammen pääset kiertämään siltoja pitkin.

Opastetut puutarhakierrokset

Järjestämme räätälöityjä opastettuja puutarhakierroksia ryhmille. Tutustu kierroksiin alla.

Opastettu puutarhakierros:

Maatilan pihapiiri

Puutarhakierroksen kesto noin yksi tunti. Kierroksen aikana tutustumme maatilan puutarhaan, kasvihuoneisiin ja pihapiiriin. Kerron omasta puutarhaideologiasta ja tavasta hoitaa puutarhaa luonnonläheisesti. Käymme läpi erityyppisiä monimuotoisia kasvualueita ja kerron monimuotoisuuden merkityksestä visuaalisesti ja kasvien viihtyvyyden kannalta. Kierroksen aikana vastaan kysymyksiin puutarhasta. Kierroksen jälkeen nautimme kahvin ja leivonnaisen puutarhamajassamme.

Kierroksen hintaan kuuluu puutarhaopastus, sekä kahvi/tee ja makea leivonnainen. Ryhmän vähimmäiskoko kuusi henkilöä. Hinta 18e/hlö

Opastettu puutarhakierros:

Laajempi kierros

Laajempi puutarhakierros, kesto noin kaksi tuntia. Kierroksen aikana tutustumme kolmeen erityyppiseen puutarhaan tilallamme.

  • Metsäinen puutarha hiekkapohjalla. Tätä puutarhaa on lähdetty rakentamaan kuivaan ja happamaan metsäpohjaan, säilyttäen vanhaa puustoa.
  • Perinteinen maatilan pihapiiri, johon kuuluu vanhoja omenapuita, runsaita istutusalueita sekä hyötytarha kasvihuoneineen.
  • Lampipuutarha, joka on luonnollinen ja monimuotoinen kasvillisuudeltaan. Lammen ympärille on istutettu vedenäärelle sopivia puita ja luonnon perennoja.

Kierroksen hintaan kuuluu puutarhaopastus, sekä kahvi/tee ja makea leivonnainen. Ryhmän vähimmäiskoko kuusi henkilöä. Hinta 26e/hlö

Ota yhteyttä